Fra Listers web-side 23.5.2023

Videosnutter som avisen Lister har lagt ut sammen med reportasjen fra Sommerkonsert med Sound of Happiness og Farsund shantykor. 


Link: Videosnuttene fra Lister - YouTube

Lister 2.8.2022

Del denne siden

Laksefestivalen i Flekkefjord 30-juli 2022

Onsdag 13.7.2022 i kaperuka

Avisen Lister torsdag, den 14.7.2022 av Olav Hoel

Seilskute med spesiell historie til kai i Farsund

Shantykoret spilte opp og ordføreren var blant de som ønsket velkommen da den nederlandske seilskuta TX-51 sent onsdag ettermiddag la til kai ved torvet i Farsund.

Bakgrunnen for besøket er at seilskuta og dens mannskap er invitert til Farsund for å delta på KaperUka, som startet tidligere samme dag og varer frem til og med søndag.

– De tar med seg en håndfull passasjerer som virkelig ønsker å oppleve norskekysten. I år startet de seilasen 3. juli for å rekke å komme hit til Farsund i dag, den 13. juli, sier Kjell Rune Nakkestad, som er en av de som står bak KaperUka.

– Hva skal disse gjøre under KaperUka?

– Nå skal de få oppleve KaperUka, og oppleve hvordan det er å være i Farsund med alt det gode vi har i denne flotte Kaperbyen. Så skal de få lov til å kjenne på ordentlig norsk kystkultur. For det er ikke så godt å kjenne på det så lenge du seiler langs kysten. Du må komme i land for å kjenne på den, sier Nakkestad, som ikke utelukker at det kan bli aktuelt å åpne for omvisning på TX-51 under besøket.

 – Imponerende
Ordfører Arnt Abrahamsen var blant de som ønsket mannskapet velkommen etter at de hadde lagt til kai ved torvet like over klokken 17 onsdag ettermiddag.

– Jeg har fått full omvisning, og det var imponerende. Det er en båt slik en båt skal se ut, og er skikkelig innredet. Det er derimot ikke luksus, sier Abrahamsen.

Han synes det er fint å få besøk av den i kommunen, og skryter av det Nakkestad og dem har gjort for å få den til Farsund.

 – Enda bedre er det hvis de klarer å overtale dem til å ha en liten base her slik at vi kan bli et punkt. Vi synes det er veldig flott å få denne typen båt på besøk, og det er en fin måte å vise frem kommunen vår, sier Abrahamsen.

– Det var en fin reise opp hit til Farsund. Det var en sterk vind da vi kom hit, men ellers var ankomsten veldig varm med koret og alle folkene. Vi er veldig glade for å være her i Farsund, og det var en flott plass å legge til, sier van ‘t Zand.

 Spesiell historie
Seilskuta TX-51 er, ifølge hjemmesiden til KaperUka, en to-mastet skonnert som seiler under nederlandsk flagg og har sin faste kaiplass i Scheveningen. Hovedseilområdet til TX-51 er i Nordsjøen, og Norge skal være en av favorittdestinasjonene.

Seilskuta, som ble sjøsatt 1. desember 1939 i Nederland, har derimot en noe spesiell historie.

På slutten av 1940, under andre verdenskrig, startet skipet som et fiskefartøy fra Scheveningen. Etter dette skal TX-51 også ha fungert som patruljefartøy for overvåking av fiskefartøy under ordre fra de tyske okkupantene.

I juni 1941 skal den ha blitt rekvirert av okkupasjonsmakten, gjenoppbygd og klassifisert som Ore31, og tjenestegjorde for den tyske marinen. I 1945 ble den «løslatt» og returnerte til Nederland og fortsatte som fiskefartøy.

 Våpen- og narkotikasmugling
I oktober 1975 ble skipet solgt, og skal ha blitt brukt til våpen- og narkotikasmugling til og fra Libanon og Marokko. Da under navnet «Maarten». Disse aktivitetene skal ha funnet sted fra Scheveningen foran Dunkerque-kysten, fransk og spansk territorialfarvann og under borgerkrigen i Libanon. Våpnene ble levert til Byblos. Stoffene ble levert i Nederland ved Scheveningen.

Til slutt skal smuglerne ha blitt arrestert, og skipet ble tatt ut av drift i lang tid før den ble flyttet til Amsterdam. Under navnet «Jason» skal skipet blant annet ha blitt brukt som offshorefartøy for dykkere som arbeidet ved oljeriggene til sjøs.

Fra 1995 til 2005 ble TX-51 restaurert under skipsundersøkelse og sertifisering,  og omgjort til den nåværende «Ocean Going to-mastet skonner».

Michel van ‘t Zand kjøpte skipet i 2016, og siden vært i den andre havnen i Scheveningen for seilcharter.

Seilskuta TX-51 på vei inn til kai ved torvet i Farsund FOTO OLAV HOEL
Seilskuta TX-51 til kai ved torvet i Farsund FOTO OLAV HOEL
Skipper Michel van ‘t Zand (t.v) og Kjell Rune Nakkestad så ut til å finne tonen raskt FOTO OLAV HOE
Skipper Michel van ‘t Zand blir ønsket velkommen til Farsund av ordfører Arnt Abrahamsen FOTO OLAV HOEL
Shantykoret spilte opp på brygga. FOTO: OLAV HOEL

Skalldyrtreff på Hidra 25.6.2022

Agder
Flekkefjord tidene

26.6.2022

God stemning og god mat på Skalldyrtreffet: – Dette er fantastisk
Med hjelp av sol, sommertemperaturer og fersk skalldyr, ble det igjen et vellykket skalldyrtreff i Fiskerihavna på Hidra.

Musikken fra scenen runget utover plassen mens folk nøt den deilige sommersolen på Hidra. Slike dager er det ikke for mange av i løpet av året og arrangementet kunne ikke blitt lagt på en bedre dag.

Barna kunne sitte på i Eliasbåten, hoppe i hoppeslott eller være med på frisbeegolf-konkurranse, mens de voksne lempet innpå med skalldyr med bakgrunnsmusikk fra blant annet trubaduren Tom Wagtskjold.

Svarte til forventningene
Liv Haneberg og Marit Holm bor begge i Åna-Sira, men har tatt turen ut til Hidra denne dagen for å oppleve den gode skalldyrstemningen.

– Her er det god stemning og godt vær – det kan jo egentlig ikke bli bedre.

Både Liv og Marit mener de fikk god valuta for pengene og at maten svarte til forventningene. De har prøvd alt som var å prøve, fra grillet laks til reker.

– Det eneste vi har å utsette er at det var litt lite i krabben. Det var godt med kjøtt i kloa men litt lite i skroget, sier Liv og ler.
– Men alt i alt en terningkast seks, skyter Marit inn.

 – Strålende fornøyde
Fra scenen kunne man også i løpet av dagen høre Ruth og Emmanuel Waldron og Farsund Shantykor.

Arrangør Steinar Johannessen var godt fornøyd med både vær og publikum.

– Vi er strålende fornøyde! Det er godt folk og de strømmer fortsatt på, sier Johannessen når Agder slår av en prat med han i tre-tiden.

 Johannesen er godt fornøyd med årets Skalldyrtreff. Foto: Daniel Tønnessen

Nå er det tre år siden sist Skalldyrtreffet har vært arrangert, men Johannessen meddeler at de husket hvordan ting skulle gjøres.

– Vi fant ut av hvordan alt skulle være selv om det er lenge siden sist. Nå satser vi på at det blir mye folk og god stemning i kveld også, sier han.

Det er ikke alltid det er like lett å få tak i store mengder med skalldyr, men arrangøren forteller at det stort sett gikk greit.

– De norske krabbene var det ingenting i, så vi måtte få fra Danmark. Ellers så har også rekene blitt dobbelt så dyre som forrige gang, men prisen for å spise er den samme.

 Årets Hidravas
Tradisjonen tro skulle også «Årets Hidravas» kåres. Forrige gang, som var tilbake i 2019, gikk prisen til folkene bak Hidra-delen av Bygdeboken. Inger Vågen og Gudmund Tønnessen var de som tok i mot prisen den gang, så derfor var de som skulle dele ut prisen i år.

De kunne meddele at det var Trimgruppen til Hidra Fotballklubb som ble Årets Hidravas 2022.

– Årets vinner har i mange år bidratt i det stille til bedre folkehelse, sa Vågen.

Trimgruppen ble startet på 70-tallet og har gjennom årenes løp opparbeidet flere orienteringsposter rundt på øyen.

– Nå er det plassert totalt 16 poster og det siste året har de merket opp mye på nytt og ryddet løypene. Det ligger mye arbeid bak, så dette er velfortjent, sa Tønnessen.

Det var en ordknapp Steinar Johannessen som gikk opp på scenen for å ta i mot prisen på vegne av trimgruppa. Han takket på vegne av gruppen og takket alle som bruker løypen.

Alle bildene under er tatt av Daniel Tønnessen.

– Det eneste vi har å utsette er at det var litt lite i
– Det eneste vi har å utsette er at det var litt lite i
SKALLDYRBUFFET: Liv Haneberg og Marit Holm syntes skalldyrene var gode.
SANG SLAGERE: Trubadur Tom Wagtskjold sang gode og kjente slagere fra scenen.
FOR DE MINSTE: Det var mulig for barna å hoppe i hoppeslott.
Steinar Johannesen er godt fornøyd med årets Skalldyrtreff.

Shantykoret holder konsert med lofotværinger

Farsund Sjømannsforenings Shantykor og Værøy Mannskor fra Lofoten holder konsert på Torvet førstkommende lørdag. De synger også under søndagens gudstjeneste i Frelserens kirke.FOTO: privat

Farsund Sjømannsforenings Shantykor og Værøy Mannskor fra Lofoten holder konsert på Torvet førstkommende lørdag. De synger også under søndagens gudstjeneste i Frelserens kirke.FOTO: privat

 BERTINE MIDTTUN OPPDATERT: 17.JUL.2019 13:50  PUBLISERT: 17.JUL.2019 13:50

Sommeren 2017 var Farsund Sjømannsforenings Shantykor gjester ved Værøy Mannskor sitt 90 årsjubileum. Førstkommende helg er det Værøy Mannskor som tar turen nedover til Farsund og byr på et fullspekket program.

Alv Lundegaard, medlem av Farsund Shantykor, forteller at helga starter med en rundtur på Lista, hvor lofotværingene blant annet skal få se Lista Fyr, Nordberg Fort og Huseby Kongsgård.

Videre på kvelden samles de for «Shantyfest» på Motorbåtforeningens lokaler. Der vil de bli underholdt med fellessang, samt et musikalsk innslag av Spindsgudan.

Lørdag morgen får korene en guidet tur i Farsund med vekter Elin Salvesen, før de samles for å holde en felles konsert på Torvet i Farsund.

De skal også opptre under søndagens gudstjeneste i Frelserens Kirke.

– Shantykoret vil med dette ønske våre langveisfarende gjester velkommen til byen! Vi håper at våre innbyggere tar dem vel imot og møter opp for å høre mannsstemmer fra Lofoten, avslutter Lundegaard,

Værøy Mannskor fra Lofoten besøker Farsund Sjømannsforenings Shantykor til helga.
 Privat

Værøy Mannskor fra Lofoten besøker Farsund Sjømannsforenings Shantykor til helga.
Privat

Farsund Shantykor CD-debuterer

Farsund Shantykor CD-debuterer

Tirsdag gir Farsund Shantykor ut sin første CD.

Publisert: 19.des. 2015 21:21 Oppdatert: 19.des. 2015 21:21

AV: Åse Astri Bakka

"Hør" er navnet som Farsund Shantykor har gitt sin aller første CD-plate. Plata gis ut og presenteres i morgen, tirsdag.

CD-utgivelsen blir markert både på Torvet, på Brygghuset Farsund og på Bondeheimen Farsund Kulturpub tirsdag kveld. Det blir dermed god anledning til å høre smakebite fra den ferske, lokale utgivelsen.

Ifølge dirigent Richard Vroomen er dette en innholdsrik CD med både 11 shantier og syv sjømanssanger.

Tradisjonelt er shantier arbeidssanger fra sjøen, spesielt fra seilskutetiden da manuelt arbeid måtte foregå rytmisk. Sangene hjalp mannskapet til å holde takten og gjøre arbeidet lettere, for eksempel da ankeret skulle lettes.

- Sjømannssangene kan handle om lengsel til hjemlandet, om det tøffe livet til sjøs, om jenter og om alkohol, heter det i en pressemelding i forbindelse med plateutgivelsen.

Nevnte Vroome e produsent av plata, mens Angelo Bombrini står for lyd og teknikk.

Farsund Shantykor ble stiftet i 2014 og er en forening med om lag 35 sangglade menn. Richard Vroomen tok over som dirigent samme året, og har ifølge pessemeldingen gitt shantykoret et musikalsk løft som har resultert i blant annet denne CDen.

Min mening i Lister 31.5.14

Frigjøringsdagen

Nordberg Fort og shanty

Hvorfor er det slik at mange har glemt å feire 8. mai? På Lista/ Farsund har mange kommuner mye å lære om da­gen. Klokka er 18.30 og som eneste tilskuer på øvingen «koser» jeg meg veldig. «Nor­ge, mitt Norge» ljomer akku­rat nå utover Listalandet av Farsund Shantykor.

 Med stor innlevelse på en alvorlig måte, men med hu­moristisk undertone klarer koret «å fenge» en umusi­kalsk hidravas. Følelsene er ikke godt å kontrollere, men det er godt å gråte etter vak­ker musikk fra sjøen. Korsang er ikke «mi greie», men i dag er jeg halvveis til himmelen. Det er årevis siden jeg forrige gang hørte shanty live. Kan­skje koret kan komme til Hi­dra neste år sammen med Frisk Bris, eller?

 Dirigenten ledet koret på en stram, men meget dyktig måte. «Shenendoah» er en ballade om ei elv. En av de største - kanskje den største visesangeren Pete Seeger brukte store deler av sitt liv til å prøve å rense opp i ei elv. Jeg er ikke sikker, men jeg tror jeg har vært på Shenen­doah.

«Bye, bye Osiana» avsluttet øvingen, og nå står rosinen i pølsa igjen, selve konserten.

 Stor - større - størst.

Velg selv lyttere til konser­ten.

 Hidravasen Kjell-Egil Hansen

 NB! Selv om dirigenten hadde en oppfordring til tilhørerne om å melde seg inn i shanty­koret uten at de hadde gull­strupe. Det passer bra for meg, selv om sanglærerne nektet meg å synge i timen. Så da så.